Recidiva cancerului de san
Ce este recidiva?
Recidiva este cancerul care reapare dupa tratament. De aceea, cancerul trebuie privit mai curand ca o boala cronica, ce necesita ingrijire pe toata durata vietii, decat ca o boala care dispare in urma unui tratament.
Cancerul de san la barbati
Ce este cancerul mamar la barbati?
Barbatii poseda o cantitate mica de tesut mamar non functional (tesutul mamar care nu poate produce lapte), concentrat direct in zona din spatele mamelonului, pe peretele toracic. Ca si in cazul cancerului de san la femei, cancerul de san masculin semnifica cresterea necontrolata, cu potential de raspandire a anumitor celule ale tesutului mamar. Aceste celule devin anormale, atat ca aspect cat si prin comportament, astfel ca sunt numite celule canceroase.
Tesutul mamar la tineri baieti si fete este format din structuri tubulare cunoscut sub numele de canale. La pubertate, ovarele unei fete produc hormoni feminini (estrogen), care determina canalele sa creasca si glandele de lapte (lobuli) sa se dezvolte la capetele canalelor. Cantitatea de tesut gras si conjunctiv din san creste, de asemenea, pe masura ce fetele trec prin pubertate. Pe de alta parte, hormonii masculini (cum ar fi testosteronul) secretati de catre testicule impiedica cresterea tesutului mamar si dezvoltarea lobulilor. Prin urmare, sanul masculin este format din canale nedezvoltate, predominant mici si o cantitate mica de grasime si tesut conjunctiv.
Tipuri de cancer mamar

Daca ati avut DCIS, sunteti mai expuse la recidivarea cancerului sau dezvoltarea unui nou cancer de san decat o persoana care nu a avut cancer de san inainte. Cele mai multe recidive apar dupa 5 până la 10 ani de la diagnosticul initial. Sansele de recidivare sunt sub 30%.